Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.

Witamy na stronie Wrocławskiego Zoo!

Godziny otwarciaKUP BILET Language:
Odwiedź:

Nie taka zwykła krowa

2018-03-02
Nie taka zwykła krowa

19 lutego na świat przyszła urocza Saga, przedstawicielka bantengów – azjatyckiego bydła.

Nie jest to jednak zwykła krowa, a gatunek zagrożony wyginięciem. Bantengi są jednym z zaledwie trzech gatunków bydła azjatyckiego i jednym z dwóch, który dał początek odmianom hodowlanym.

Szacuje się, że w naturze żyje ich od 4000 do 8000 osobników, a populacja wciąż maleje. Bantengom najbardziej zagrażają polowania i utrata siedlisk na rzecz rolnictwa. Co zaskakujące giną również ze względu na swoje rogi, które używane są do przyrządzania zupy o właściwościach pseudo medycznych – potrawa ma zwiększać ogólną witalność.

Nie dziwi więc, że gatunek ten przyjmuje często nocny tryb życia, chociaż z natury bliżej mu do dziennego.

Swoje trwanie w środowisku naturalnym zawdzięcza m.in. wrodzonej płochliwości i nieufności. Pomimo licznych prób udało się je oswoić tylko na Bali.

To również dlatego uważany jest za trudny w hodowli zachowawczej i rzadko w nich spotykany. W Polsce można jest spotkać tylko we Wrocławiu, poza tym w 30 innych ogrodach na całym świecie, a całkowitą populację tworzy 15 samców i 29 samic. Należy przyznać, że to bardzo mało.

We Wrocławiu pierwsze bantengi pojawiły się w 1992 roku – pięć samic z zoo w Rotterdamie oraz samiec z Drezna.

Obecne stado hodowlane tworzą: samica Roze zwana Delmą z Rygi, Babsi z Berlina, Sterra z Arnhem, która to właśnie jest matką małej Sagi oraz samiec Zafiro.

Narodziny Sagi cieszą podwójnie, gdyż jest to pierwsze młode we wrocławskim zoo po prwaie10 latach. Ze względu na mrozy spędza czas z matką na zapleczu, ale kiedy tylko zrobi się cieplej, będzie można ją zobaczyć na wybiegu zewnętrznym, vis a vis pawilonu Terai (nosorożce indyjskie).

O GATUNKU

Banteng (Bos javanicus) występuje na Bali, Jawie, w Wietnamie, Laosie, Birmie, Kambodży i Tajlandii.

Zamieszkuje tereny otwarte i lasy liściaste, unika gęstej dżungli.

Żywi się głównie trawą, ale także owocami, ziołami, pędami bambusa i gałązkami krzewów.

Żyje w stadach od 10 do 30 osobników. U bantengów występuje wyraźny dymorfizm płciowy.

Samce, o prawie czarnej sierści, osiągają 1000 kg masy ciała i 180 cm wysokości w kłębie, posiadają też potężne zakrzywione rogi.

Samice, są zdecydowanie mniejsze, o kasztanowej sierści i mniej okazałych rogach. To właśnie z powodu rogów bantengi stały obiektem polowań,

Błędnie wierzy się, że rogi tego gatunku, podobnie jak róg nosorożca, posiadają uzdrawiającą moc. Dodaje się je do potraw, by wzmocnić siły witalne organizmu.

 

Partnerzy

Bootstrap Slider