Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.

Witamy na stronie Wrocławskiego Zoo!

Godziny otwarciaKUP BILET Language:
Odwiedź:

Mały koczkodan górski

2017-09-01
Mały koczkodan górski

Jest ich zaledwie 66 osobników w 13 ogrodach zoologicznych na świecie

2 sierpnia br. we wrocławskim zoo przyszedł na świat koczkodan górski przedstawiciel gatunku zagrożonego wyginięciem. Jest ich zaledwie 66 osobników w 13 ogrodach zoologicznych na świecie, ale nie wiadomo ile ich żyje w środowisku naturalnym. Podejrzewa się, że status narażonych na wyginięcie (UV) jest nieaktualny, a populacja może być szczątkowa. Powodem jest  działalność człowieka w rejonie występowania koczkodanów (środkowa Afryka), gdzie siedliska przekształcane są na pola uprawne czy kopalnie, a same zwierzęta zabijane dla mięsa.

We wrocławskim zoo hodowla tego gatunku ma swoją tradycję. Para, która żyła tu w latach 70-tych XX wieku dochowała się potomka, prawdopodobnie pierwszego urodzonego poza środowiskiem naturalnym. Obecne stado ma swój początek w 2010 roku kiedy to z paryskiego zoo przybyło pięć osobników – dwa samce i trzy samice. Liczebność grupy utrzymywana jest między 8 a 10 osobników, aby zapobiegać chowowi wsobnemu i zatłoczeniu wybiegu. W ciągu zaledwie 7 lat wrocławskiemu zoo udało się odchować aż dziewięć młodych, z których pięć wyjechało do innych ogrodów, a pozostałe wciąż są przy matkach. Najmłodszy, 10-ty osobnik urodzony we Wrocławiu, po uzyskaniu dojrzałości płciowej również wyjedzie do innego ogrodu zoologicznego o czym zadecyduje koordynator ds. hodowli tego gatunku - Donald Gow z zoo w Edynburgu. Jednak do tego czasu będzie mieszkał ze stadem mając do dyspozycji wybieg zewnętrzny i wewnętrzny w Małpiarni wrocławskiego zoo.

- Hodowla zagrożonych wyginięciem gatunków zwierząt to dzisiaj obowiązek ogrodów zoologicznych. Jesteśmy szczęśliwi i dumni z tego, że na świat przyszedł właśnie koczkodan górski, bo to drugi osobnik tego gatunku w tym roku, a to nie lada sukces! Poprzedni urodził się w styczniu i jest potomkiem tej samej pary. Warto podkreślić, że jest to rzadki gatunek w ogrodach zoologicznych, a jego sytuacja w środowisku naturalnym nie jest znana. To oznacza, że ogrody zoologiczne są szansą na przetrwanie tego gatunku. – mówi Marta Zając-Ossowska, kierownik marketingu we wrocławskim zoo.  - Koczkodany górskie to niezwykłe małpy, warto przyjść do nas i je poobserwować. Żyją w zgranych grupach liczących do 17 osobników, a dzięki wzajemnemu pielęgnowaniu budują głębokie więzi i zawsze trzymają się razem.

Warto podkreślić, że koczkodan górski, jako gatunek afrykański, jest adresatem akcji charytatywnej jaką wrocławskie zoo organizuje z Fundacją DODO. Już 7 października br. odbędzie się Wild Run – Ratujmy Zwierzęta Afryki, czyli bieg przez zoo, którego celem jest zebranie pieniędzy na ochronę zagrożonych gatunków zwierząt, żyjących w Afryce. Wsparcie otrzymają m.in. Okapi Conservation Project (Kongo), SANCCOB (RPA), ONG Reniala (Madagaskar), African Aquatic Conservation Fund (Senegal), a DODO i wrocławskie zoo będą mogły rozpocząć projekt ochrony fenków w Maroku.

Dziesięciokilometrowa trasa biegnie w sąsiedztwie wybiegów zwierząt m.in. żyraf siatkowanych, zebr Chapmana i Hartmanna, strusiów afrykańskich, lwów angolskich, wielbłądów, fenków, oryksów szablorogich, arui libijskich, gnu białobrodych, kobów singsing, sitatung, likanów, makaków magotów, pelikanów różowych, okapi, świń rzecznych, kotików afrykańskich, wari rudych, pingwinów przylądkowych, lemurów katta, hipopotamów karłowatych, mangaby czarnej i rudoczelnej, pawianów, szympansów, czy flamingów różowych.

Więcej o biegu na: http://wildrun.eu/

Koczkodan górski (Cercopithecus l’hoesti)

Koczkodany górskie to małpy naczelne pochodzące z Afryki. Występują na terenie zachodniej Demokratycznej Republiki Konga, południowo-zachodniej Ugandy, w Rwandzie i w północnym Burundi. Zamieszkują tropikalne, górskie lasy, zwykle na wysokości 1 000 - 2 500 m n.p.m. Prowadzą głównie naziemny tryb życia. Koczkodan górski jest wszystkożerny, ale jego dieta opiera się głównie na ziołach, owocach, nasionach i młodych liściach. Uzupełnia ją owadami i jajami ptaków.

Wygląd:

  • długość ciała samice 45-55 cm, 54-70 cm samce
  • masa ciała 3-4 kg samice, 6-10 kg samce
  • długość ogona 48-99 cm

Żyją w grupach od 10 do 17 osobników. Grupy składają się zazwyczaj z jednego samca, kilku samic i młodych. Małpy iskają się wzajemnie, zacieśniając w ten sposób więzi. Zaobserwowano, że zanim spożyją wykopane nasiona, najpierw starannie oczyszczają je z ziemi. Koczkodany górskie śpią w grupach na drzewach, poza zasięgiem wielu drapieżników. Nowonarodzone małpy są brązowe. Młode często splątują swe ogony z ogonem matki.

Populacja w środowisku naturalnym:

Liczebność populacji koczkodanów górskich nie jest znana. Jednak ze względu na lokalizację terenów ich występowania sądzi się, że jej liczebność może być bardziej zagrożona niż się obecnie sądzi. Utrata siedlisk, związana z rolnictwem, górnictwem i wydobyciem drewna, w połączeniu z polowaniami dla mięsa, prawdopodobnie drastycznie i stale zmniejsza liczbę osobników we wszystkich obszarach. Niestety nawet osobniki zamieszkujące obszary chronione nie są bezpieczne przed wspomnianymi zagrożeniami. Wiadomo, że koczkodany górskie zagrożone są np. w lasach Kibale (Uganda) i w obrębie Parku Narodowego Bwindi Impenetrable.

Ochrona:

Koczkodan górski znajduje się w czerwonej księdze gatunków zagrożonych ze statusem VU (narażony na wyginięcie), a także w II załączniku konwencji o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem (CITES).  Jest chroniony na terenie Rwandy, Ugandy i Burundi. 

Ciekawostki:

  • Jądra samców są koloru jasnoniebieskiego.
  • W środowisku naturalnym często żyją w towarzystwie goryli górskich, co daje im poczucie bezpieczeństwa.
  • Małpy poznają siebie dzięki białym kołnierzom.
  • Gdy są atakowane przez drapieżnika, uciekają po ziemi, zamiast na drzewa.

Partnerzy

Bootstrap Slider